Leerlingenzorg
Vanaf de eerste dag op school worden de specifieke onderwijsbehoeften van elke leerling op verschillende manieren in kaart gebracht. We krijgen zo een beeld van de beste manier waarop een kind tot leren komt, bijvoorbeeld: welke benadering vanuit de leerkracht goed werkt, op welk materiaal het kind het best reageert, of het kind voldoende heeft aan de basisinstructie of juist aan meer of minder instructie. Ook nemen we de sociaal-emotionele ontwikkeling hierin mee. Dit brengen we in kaart door middel van observaties en observatielijsten van de leerlingen in relatie tot elkaar en de positie in de groep. Daarbij is structureel aandacht voor groepsprocessen en omgaan met elkaar. Goed zorgen voor jezelf EN de ander staat hierbij centraal.
Met deze kennis, die we op basis van observatie en toetsing voortdurend aanvullen en aanpassen, proberen we in elke groep een onderwijssetting te creëren waarin ieder kind zich zo optimaal mogelijk moet kunnen ontwikkelen.
Als blijkt dat een leerling meer specifieke zorg nodig heeft, zal de leerkracht samen met de intern begeleider kijken naar wat er nodig is om het onderwijs zo aan te passen dat de leerling zich optimaal kan ontwikkelen op zijn of haar niveau en op zijn of haar eigen manier de doelen kan behalen. Uiteraard zijn ouders een belangrijke gesprekspartner in dit proces. Wanneer kinderen een eigen leerprogramma gaan volgen, maakt de leerkracht daar een plan van aanpak voor. Dit plan wordt gedeeld met ouders en met hen besproken. Zo zijn wij als school transparant in ons aanbod en de verwachtingen die passen bij de doelen die wij stellen voor de specifieke leerling. Leerling, ouders en leerkrachten trekken hierin samen op.